Payday loans
март 2024 април 2024 май 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
За рицарите
ЗА РИЦАРСТВОТО И РИЦАРИТЕ PDF Печат Е-поща
Автор: Админ   
Неделя, 09 Май 2010г. 18:11ч.
Рицарството (думата идва от френски език cheval, с корен от латински - caballus) като институция, трябва да бъде разглеждано от три гледни точки: военна; социална и религиозна. Също така необходимо е проследяването на неговата историята като цяло.

Във военно отношение рицарство се е наричала цялата тежката кавалерия (конницата) през Средновековието, която е представлявала най-главната и най-ефективна военна сила. Рицарят или така нареченият кавалер на орден е представлявал професионален войник за своето време; при средновековните латини (това тези хора говорещи романски езици) думата за "войник" е била еднаква по значение с думата "рицар". Това превъзходство от страна на кавалерията било взаимосвързано със западане ефективността на пехотата на бойното поле. Четири характеристики отличавали професионалният войн. Това били: собствени оръжия, коне, придружител и флаг
Последна промяна от Вторник, 18 Октомври 2011г. 13:02ч.
Продължение...
 
Младите РИЦАРИ PDF Печат Е-поща
Автор: Админ   
Неделя, 09 Май 2010г. 17:16ч.
Останали ли са още рицари по българските земи, а вие познавате ли някой от тях...

Шахматът е благородна "рицарска" игра. В него лъжата и лицемерието нямат място. На шахматната дъската се виждат човешките качества, изпъкват уменията, разкрива се душевното богатство...от значение е, не само силата, но и търпението, творчеството...

Младите рицари знаят, че "смелостта", "справедливостта", "щедростта", "благородството", "милосърдието" са едни от основните качества за постигането на успеха. Те намират нови приятели и печелят тяхното уважение. Шахмата е арената където изпитват себе си, дали са достойни за рицарско звание.

Младите рицари са търпеливи. Те могат да издържат срама от загубата и да съберат сили за нова битка.

Младите рицари са справедливи и не съдят другите за собствените им грешки.

Да се наречеш рицар означава да бъдеш истински човек, заставайки зад собствените си думи и действия.
Последна промяна от Вторник, 18 Октомври 2011г. 13:02ч.
Продължение...
 
СЕДЕМТЕ РИЦАРСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ PDF Печат Е-поща
Автор: Админ   
Неделя, 09 Май 2010г. 17:12ч.
През Средните векове не е имало нещо подобно, като еднороден рицарски кодекс. Много хора - започвайки от всеизвестните рицари и стигнем до замислените философи - съставяли списъци с човешки качества (смятани от тях за добри), наричани "рицарски добродетели". В тези големи списъци се определяло и разбирало какво е това "рицарството".

    Има обаче, няколко общоизвестни теми, които често са присъствали в тези списъци на "рицарски добродетели". След като те бъдат комбинирани, се създава представата за това, какво се разбира под СЕДЕМ РИЦАРСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ в модерният рицарски кодекс.

Ето списък на тези "ключови" седем понятия:

:: СМЕЛОСТ
Много повече от перченето и вилнеенето, днешните рицари в бляскави доспехи, трябва да имат смело сърце, необходимо за предприемането на трудни, скучни и не толкова блестящо очарователни задачи, както и за благосклонното и смирено приемане на дадените в хода на приключението - жертви.

:: СПРАВЕДЛИВОСТ
Рицарите в бляскави доспехи придържат себе си към най-възвишения стандарт на поведение и знаят, че измамата и незачитането, дори на най-дребните правила в живота, разклаща основите на цялото човечество.

:: МИЛОСЪРДИЕ
Думите и начина на мислене могат да бъдат болезнено оръжие в модерния свят, ето защо рицарите в бляскави доспехи проявяват милосърдие в отношенията си с другия/другите, създавайки чувство на мир и взаимна обвързаност, а не да подклаждат омраза и враждебност.
Последна промяна от Вторник, 18 Октомври 2011г. 13:02ч.
Продължение...
 


Начало Интересно За рицарите