Payday loans
януари 2024 февруари 2024 март 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
За шахмата
Легенда за шахмата PDF Печат Е-поща
Автор: Админ   
Неделя, 09 Май 2010г. 17:21ч.
"Пшеничените зърна и шахматната дъска"

Шахматът е древна игра. Винаги когато стане дума за раждането на шахмата по традиция се започва с разказа за "шахматната дъска и пшеничените зърна". Имало едно време в Индия, владетел на име Схерам, който бил лош управник. Целия народ живеел бедно. Един мъдрец, обаче решил да покаже причините за бедността, която застигнала страната им. Този мъдрец измислил игра, в която най-важната фигура в играта (царят) не можел да постигне нищо без другите фигури, които участвали в играта и символизиращи неговите поданици (военно началниците и войниците)...
                      
Схерам, така било името на древния индийски владетел бил възхитен от измислената нова игра. Затова обещал да награди мъдреца с всичко, каквото мъдрия човек си пожелаел. Мъдрецът поискал да му дадат за благодарност пшеничени зърна. Единственото условие било: на първото поле на шахматната дъска да сложат - 1 зърно, на второто - 2 зърна, на третото поле 2 x 2, което е 4 зърна, следващото 4 x 2 = 8 … и така на всяко следващо поле се удвоявало числото получено от предходното. Властелина с лекота се съгласил да изпълни това "смешно" на пръв поглед желание на мъдреца. Но при опита да изчислят и преброят, колко зърна трябва да се дадат, след като се минело през 64'те на шахматната дъска, че това е невъзможно. Количеството зърна било толкова голямо след, крайната сметка, че за да се изпълнело трябвало да се засадят земите на всички планети. Това трябвало да стане 8 пъти, а размера на хамбара, където то трябвало да се съхрани, бил два път по-голям от разстоянието на Земята до Слънцето.

    * * *
Възникнал в Индия, шахматът след това се разпространява в Персия. Най-голямо разпространение по целия свят получава при завоюването на Персия от арабите, в първата половина на VII век. След това играта попада в Испания, Франция, Германия, Англия и другите европейски страни, в това число и БЪЛГАРИЯ.
 


Начало Интересно За шахмата